Beeldenstorm | Muziektheater


Beeldenstorm

22 september t/m 13 november 2016

“Beeldenstorm” is gebaseerd op hedendaagse associaties bij de historische Beeldenstorm, die 450 jaar geleden door heel Europa uitbrak. Maar beeldenstormen zijn nooit weg uit de geschiedenis. Overal, waar een regime – kerkelijk of wereldlijk - maar één waarheid toestaat en andere “waarheden” met geweld onderdrukt, slaan mensen op de vlucht, zoals Tobi en Isja, de hoofdpersonen in de Beeldenstorm.
Moeten we nog verder vluchten? / Verlang je dan niet naar een wereld die klopt? / Mijn angst is sterker dan mijn verlangen, groter dan mijn moed.

Muziektheater Hollands Diep brengt dit verhaal dicht bij, met een nieuwe indrukwekkende muziektheatercompositie van de internationaal bekende componist Peter-Jan Wagemans en teksten van Kees van der Zwaard. Maar ook Bach spreekt: de componist laat hem als het ware commentaar geven; na elke scène zingt het koor een fragment van een cantate of koraal van Bach, bv. Du wolltest deinen Geist und Kraft zum Worte geben.

De voorstelling wordt ook letterlijk dichtbij gespeeld, als publiek zit je er midden in: musici, acteurs en zangers spelen op allerlei plekken in de kooromgangen van de kerk, waar ook de toeschouwers plaats nemen. Overal is alles hoorbaar en te verstaan, maar iedereen ziet de voorstelling vanuit een verschillend perspectief!

Bekijk hier de flyer!
 
Compositie: Peter-Jan Wagemans
Tekst: Kees van der Zwaard
Keuze koorteksten: Peter-Jan Wagemans
Regie: Cilia Hogerzeil en Arnout Lems
Dirigent (koor en ensemble): Geerten Liefting 
Instrumentaal Ensemble: musici van Barok Ensemble Concerto d’Amsterdam en het DoelenEnsemble i.c.m. Electronica
Sopraan: Björk Nielsdottir
Acteurs: Marieke van Leeuwen, Kees van der Zwaard
Elektronische realisatie: Jan Panis
De voorstelling vindt plaats in het kader van 450 jaar Beeldenstorm en het gemeentelijke project Beeldenstroom – Woordenstorm.

Beeldenstorm wordt tot op heden ondersteund door: Gemeente Dordrecht, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Iona Stichting, NORMA fonds, Gravin van Bylandt Stichting, BankGiro Loterij Fonds, Stichting Swart-van Essen, De Vrijzinnige Fondsen, Société Gavigniès, The De Lancey & De La Hanty Foundation Ltd, Bachfestival Dordrecht en November Music.
Terug naar overzichtTerug naar overzicht